Vaakatasossa on hyvä pötkötellä

30.10.2023

Valmistuin kulttuurituottajaksi 2007 Sydväst ammattikorkeakoulusta (nyk. Novia) ja 2013 tein vielä maisterin Helsingin Yliopistossa linjalla Kultur och kommunikation (linja oli ruotsinkielinen). Sen jälkeen ajattelin, että tämä on tässä, nyt en enää opiskele vaan keskityn uraan ja siinä etenemiseen.

Meillä kaikilla on oma käsityksemme urasta, mitä se tarkoittaa ja mitä se sisältää. Lisää rahaa, lisää valtaa ja lisää hienoja titteleitä. Tunnustan, ajattelin näin itsekin silloin kun työ oli elämässä prioriteettilistalla korkealla, voisi sanoa jopa ykkösenä. Ja ainoa suunta oli nousta ylöspäin.

Kun työelämässä sitten harhauduin hieman epätyypillisempiinkin paikkoihin tuottajan roolista, niin huomasin, että etenen vertikaalisen sijaan horisontaalisesti. Jokaisesta paikasta olen oppinut jotain uutta, oli se sitten taloushallintoa, tapahtumatekniikkaa tai yhteiskunnasta toimimisesta yleisesti niin jokainen paikka on lisännyt ja syventänyt osaamistani ja ymmärrystä myös kulttuuri-ja tapahtuma-alalla toimimisesta.
Vaikka näin (50%) syntyperäisenä saksalaisena olenkin perso isoille titteleille niin nykyisin arvostan ensisijaisesti lisää tietoa ja uutta osaamista. 

Uutta osaamista olenkin lähtenyt hakemaan tänä syksynä kun aloitin opettajaopinnot Rauman OKL:ssä. Aikaisemmin olen sijaistanut ala-ja yläkoulussa, harrastusten kautta ohjannut junnuja ju-jutsussa sekä opettanut salsaa ja argentiinalaista tangoa aikuisille. Eräänlaista opettamista on tapahtunut myös kun olen päässyt sparraamaan kavereita yrittäjyyden alussa. Kaikille näille kokemuksille on yhteistä se, että nautin kun pääsen opastamaan ja ohjaamaan, sytyttämään sen "Ahaa!" elämyksen, oppimisen ja ymmärtämisen ilon. Oli sitten kyse aikuisista tai lapsista, työstä tai harrastuksesta, niin osaava ja innostava opettaja on tärkeässä roolissa asioiden omaksumisessa.

Oma tavoitteeni opettamisen opiskelussa on edetä pikkuhiljaa oman kiinnostuksen mukaan. Haluan samalla tehdä töitä opetuksen parissa eri instituutioissa, jotta saisin mahdollisimman laajan osaamisen. Erityisesti tällä hetkellä haluaisin päästä jatkamaan omaa horisontaalista etenemistä kulttuuri-ja tapahtumatuotannon koulutuksiin opettajan tai luennoitsijan roolissa.

Aion jatkaa uralla etenemistäni näin vaakatasossa pötkötellen. Voin vain suositella muillekin!